11.10.-28.10.2017 Tečaj za strojnika/strojnico

Posted by

Z dnem 11.10. smo na področju naše GZ pričeli z tečajem za strojnika/strojnico. Naše društvo je poslalo na izobraževanje eno članico in sedem članov. Tečaj je zajemal 4 dni teoretičnega predavanja v prostorih društva PGD Polje (11.10., 17.10., 18.10. in 19.10.). Seveda pa ker ni vse v teoriji ampak tudi v praksi je ta tečaj zajemal tudi dve praktični soboti (21.10. in 28.10.).

Tekom predavanj so izvedeli veliko o samem delovanju črpalk in njihovi zgradbi, spoznali so različne vrste črpalk ter njihovo uporabnost ter sam namen. Poznavanje mer in dimenzij cevi in samih pretokov je osnova na kateri se je (in se še bo) gradilo njihovo znanje. Spoznali so različne gasilske armature in njihov ”prispevek” k zmanjšanju moči (pre)toka vode (barov).

Prva sobota je bila namenjena obnovitvi teoretičnega znanja v kombinaciji z prakso. Dobro izbrana lokacija (na področju naše GZ) nam je omogočala neprestano dobavo vode. Preizkusili so tudi različne ročnike za ustvarjanje pene ter različne vrste pene in njihovo uporabnost v praksi.
Zadnja praktična sobota se je odvijala na področju Izobraževalnega centra za zaščito in reševanje na Igu. Ponovili so delo z MB (motorno brizgalno), uporabljali hidravlično orodje (razpirala in škarje) ter dvižne blazine. Z tremi MB so naredili ”verigo” in tako poslali vodo na višje ležečo točko (preverjali so upadanje in dvigovanje tlakov, menjali (namišljeno) počene cevi in podobno). Po zahtevnem in zelo poučnem dopoldnevu na poligonu je sledilo tudi pisno preverjanje znanja.

Naši novi strojniki so: Karin Gubanc, Metod Premk, Janez Bider, Andraž Brank, Andraž Jeraj, Jasmin Muhić, Luka Janhar in Urban Koglar.

Vsem iskreno čestitamo za uspešno opravljen tečaj!