16.5.2019 Intervencija – Notranji požar Kopitarjev hram – Vodice

Posted by

Ob 9:20 je bilo preko pozivnikov javljeno, da je hiša – Kopitarjev hram močno zadimljena. Ob 9:23 smo izvozili z GVC 16/15 in 7 članov ter ob 9:25 z GVM1 in 3 člani.

Na kraj dogodka smo prispeli ob 9:24. Vodja je po ogledu odredil notranji napad. Naloga je bila najti žarišče požara. Zaradi močne zadimljenosti prostorov v celotni hiši smo uporabili termo kamero. Po pregledu spodnjih prostorov smo po stopnicah prodrli v I. nadstropje, ter v desni polovici hiše našli žarišče požara. Zaradi visokih temperatur preko 350°C je bilo zgornje nadstropje že delno pogoreto – zoglenelo. Požar se k sreči ni širil hitro, saj v prostorih ni bilo veliko kisika (zaprta okna). Kljub vsemu je pogoret strop v velikosti 20 m2, spodnja kuhinja ter vsa instalacija. Popokala so stekla na oknih. Čim smo pogasili žarišče smo več ur prezračevali hišo z ventilatorjem. Hladili smo stene, strop in ostrešje, saj je bila temperatura v notranjosti hiše izredno visoka. Za gašenje in hlajenje smo porabili 4.000 l vode, 10 izolirnih dihalnih aparatov, termo kamero, brez katere ne bi šlo. V hiši stanovalcev ni bilo (zaradi obnove). Požar je nastal zaradi kurjenja v krušni peči.

Na intervenciji je sodelovalo 11 naših članov, ter trije člani iz PGD Zapoge. Intervencija je bila končana v večernih urah, ko smo še zadnjič prostore pregledali s termo kamero.

« of 4 »