Novo gasilsko vozilo GVC 24/50, PGD Vodice

Posted by

Prostovoljno gasilsko društvo Vodice je konec decembra 2020 v svojo garažo pripeljalo novo sodobno gasilsko vozilo GVC 24/50, ki je nadomestilo 40 let starega FAP-a. Vozilo je namenjeno za prevoz vode ob požarih in samostojno gašenje, ter za posredovanje ob poplavah in drugih tehničnih intervencijah.

Delovna skupina je začela s projektom nakupa novega gasilskega vozila leta 2019.Po raziskavi trga vozil in pripravi tehnične dokumentacije je bilo na javnem razpisu za dobavo gasilskega vozila izbrano podjetje Rosenbauer. Izdelava vozila je bila končana decembra 2020.

Nadgradnja je izdelana na vozilu MAN TGM 13.290 s pogonom na vsa štiri kolesa. V kabini je prostor za voznika in dva gasilca. V njej so nameščene radijske postaje in komande za svetlobno in zvočno signalizacijo. Nadgradnja je sestavljena iz 5000 litrov velikega rezervoarja za vodo, ki je nameščen v sredini nadgradnje. Na levi in desni strani so nameščeni boksi za shranjevanje opreme, naprav in armatur, na zadnjem delu pa črpalka NH30. Nadgradnja je izdelana iz samonosne aluminijaste konstrukcije. V nadgradnji je 6 prostorov za gasilsko opremo, ki so zaprti z roletami. V prvem prostoru je nameščen elektro agregat moči 9 kW, reflektorji, elektro podaljški, oprema za signalizacijo, oprema za prvo pomoč, zložljiva nosila, razni gasilniki, vedrovka, nahrbtnjače in potopne črpalke. Drugi prostor je namenjen za shranjevanje penila. V njem je montirana hitro napadalna cev z ročnikom dolžine 60m – visoki tlak. V tretjem prostoru se nahajajo gasilske tlačne cevi, turbo ročniki, ročnik za gasilno peno ter oprema za osebno higieno gasilcev. V zadnjem delu vozila je črpalka visoki in nizki tlak s tremi tlačnimi »B« izlivi, ter sesalnim priključkom «A«. Na drugi strani vozila v prostoru 4 so nameščene tlačne gasilske cevi, armature in košare za prenos cevi, nameščeni so še zaboji za shranjevanje drobne gasilske opreme. V petem prostoru je nameščena še ena hitro napadalna cev z ročnikom 60m- visoki tlak, ter zaboji za drobno opremo (pritrdilci, klini, reševalne vrvi, bremenske vrvi,…). V zadnjem šestem prostoru pa se nahajata dva izolirna dihalna aparata z opremo, motorna žaga z opremo, ročno reševalno orodje, osebna zaščitna reševalna oprema (intervencijska obleka, škornji, čelada, rokavice,…), črpalka za črpanje naftnih derivatov, absorbent, sesalec in ventilator za razpihovanje dima. Na strehi vozila je nameščen dvižni 4x LED reflektor za razsvetljavo, 4-delna stikalna lestev, ter zaboj z raznim orodjem. Spredaj na vozilu razpolagamo še z 18 T vitlom in visokotlačno pralno napravo. V in na vozilu je nameščena vsa potrebna razsvetljava in signalizacija ter potrebne označbe.

Vozilo bo financirano preko lizing pogodbe s strani Občine Vodice, GZ Vodice in našega društva. Ob tej priložnosti se vsem krajanom Vodic, ki so že donirali prispevek za naše novo vozilo, lepo zahvaljujemo in prosimo, če še kdo more, da nam nameni še kak evro, da čim prej zaključimo finančni del nakupa. Sredstva lahko donirate preko položnice, ki ste jo prejeli ob koledarju ali pa obiščete našo spletno stran.

Vsem občanom občine Vodice želimo uspešno in zdravo novo leto, poleti pa vsi prav lepo vabljeni na blagoslov in uradni prevzem novega vozila GVC 24/50 PGD Vodice.

Vodice, 11.1.2021

Za PGD Vodice Matevž Janhar

SLIKE

« of 2 »