29.5.2019 Reševanje majhnih muck

Posted by

V sredo, dne 29.5., v popoldanskih urah, smo prejeli zaskrbljujoč klic občanke,katera nam je povedala, da je v nevarnosti neznano število muc.
Klicateljico smo hitro pomirili in ji zagotovili, da bomo takoj aktivirali naše operativne članice in člane. Na kraj smo se odpravili z našim vozilom GVC 16/15, saj ima to vozilo veliko tehnične in druge opreme, kajti nismo vedeli kakšna situacija nas čaka. Na samem kraju nas ni pričakala le zaskrbljena klicateljica, ampak tudi sivo/rjavo bela mačka, katera je bila po vsej verjetnosti mama. Po strokovnem in natančnem ogledu kraja smo ugotovili, da so nemočne živali ujete na zelo dotrajanem in nevarnem podstrešju. Sklenili smo, da bomo do težko dostopnega mesta lahko prišli le s pomočjo lestve. Pri vsakemu gasilskemu delu nikakor ne smemo pozabiti na našo osebno varnost! Lestev smo zaradi slabega terena zavarovali z gasilskim vozlom zato, da smo jo stabilizirali. Nujna je bila tudi uporaba gasilskih pasov in seveda zaščitnih čelad ,saj je šlo za delo na višini. Na podstrešju smo pričeli s preiskovanjem. Bilo je zelo neprehodno, temno, veliko različnih starih predmetov, pajčevin in prahu.S seboj smo vzeli našo termovizijsko kamero, katera nam je pomagala pri premagovanju ovir.Še vseeno pa smose zanašali na naše svetilke, oster vid in sluh. Ob klicanju živali, je eden gasilec v daljavi pod polivinilom in škatlami zagledal nekaj koničastega in puhastega. Bil je majhen ušesek prestrašenega mucka. Ko smo odstranili vse prepreke in se kočno prebili do nahajališča, smo pod polivinilom našli še tri mladičke. Uboge, prestrašene, premražene, mokre in lačne je gasilec pazljivo položil v svojo intervencijsko obleko in jih skušal čim prej ogreti. Ko so se malčki malo umirili, smo jih previdno prenesli na prosto. Prva, ki je bila deležna pogleda v zgornji del intervencijske obleke, je bila seveda njihova mamica, katera jih je vse pregledala, umila in tudi pomirila. Gasilci smo jim pripravili posodice, v katere smo nalili vodo, prijazna gospa pa je prinesla tudi mleko. Štiri male kepice, vsaka drugačne barve, so se končno lahko ponovno združile s svojo mamo, katera je od veselja neprestano krožila okoli nas in zdelo se je, da se nam res iz srca zahvaljuje.
Za novi dom je bilo že takoj poskrbljeno, saj so mucki svoje mesto dobili na varnejšem mestu v garaži. Sedaj bodo skupaj z mamo počivali, se igrali in jedli v škatli, v kateri je tudi nekaj toplih oblačil na katerih bodo lahko brezskrbno spali.
In tako je zapisana še ena zgodba več s srečnim koncem. Gasilci rešujemo življenja vsem, naj bo dan ali noč, vedno pridemo na pomoč!